De 7 stappen voor een succesvolle ISO 50001 implementatie

In een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is de implementatie van ISO 50001 een strategische zet om uw energieprestaties te verbeteren én tegelijkertijd op kosten te besparen.

Sinds januari 2023 is Sensorfact’s energiemanagementsysteem formeel geaccrediteerd door ISO om alle benodigde functionaliteit te voorzien voor bedrijven die ISO 50001 willen implementeren. Wij snappen daarom als geen ander tegen welke problemen u aanloopt wanneer u de ISO 50001-certificering wilt behalen. In deze blog bespreken we de voordelen en criteria van ISO 50001, en leggen we u een praktisch stappenplan voor.

Inhoudsopgave

Wat is ISO 50001?

De ISO 50001-certificering is een internationaal erkende norm die specifiek gericht is op energiemanagement. Het biedt fabrikanten een houvast om energieprestaties te verbeteren en hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Deze certificering legt de nadruk op een systematische aanpak voor energiebeheer, waarbij een continue verbeteringscyclus wordt gebruikt om energieverspilling te verminderen en operationele kosten te verlagen. Met een ISO 50001-certificaat kunt u als fabrikant aan klanten bewijzen dat u daadwerkelijk prioriteit geeft aan duurzaamheid. Daarnaast heeft een ISO 50001-certificaat ook een hoop voordelen voor uw bedrijf.

Voordelen van ISO 50001

Energiekosten besparen
Een van de meest tastbare voordelen van ISO 50001 is de mogelijkheid om aanzienlijk te besparen op energiekosten. Door het identificeren en elimineren van energieverspilling, kunt u flink besparen op kosten en daarmee uw winstgevendheid vergroten.

Geen verplichte EED-audit
Als u minder dan 250 medewerkers hebt of een omzet van minder dan 50 miljoen, vermijdt u de verplichte EED-audit door ISO 50001 te implementeren. Dit bespaart u niet alleen kosten, maar ook veel tijd en administratieve inspanningen.

Aftrekbaar via EIA-regeling
Investeren in energiebesparende maatregelen wordt aangemoedigd door de Energie-investeringsaftrek (EIA)-regeling. Met ISO 50001 kunt u profiteren van deze regeling en uw rendement op investeringen verhogen.

Compliance met wet- en regelgeving
Met een ISO 50001-certificaat wordt het makkelijker om te voldoen aan regelgeving met betrekking tot energie-efficiëntie en documentatie hiervan. Hierdoor vermindert u het risico op boetes en juridische problemen.

Verantwoordelijk produceren
ISO 50001 stimuleert uw bedrijf om proactief verantwoordelijkheid te nemen voor de impact op het milieu. Door uw energie-efficiëntie te blijven verbeteren draagt u bij aan een betere wereld en trekt u klanten aan die graag samenwerken met duurzame partners.

Adventages of ISO 50001

Vereisten van ISO 50001

Om ISO 50001 te implementeren zijn er enkele eisen waaraan u moet voldoen. Allereerst moet u continu uw energieprestaties willen verbeteren. Dit betekent dat uw inspanningen niet beperkt zijn tot een eenmalige actie, maar dat u kansen blijft zoeken om uw energie-efficiëntie te optimaliseren.

Daarnaast moet u een gedetailleerde energiebalans opstellen die het energieverbruik van uw processen en faciliteiten in kaart brengt. Deze energiebalans vormt de basis voor uw strategie voor energiebeheer. Op basis van deze balans worden ook de baselines en energie-KPI’s (key performance indicators) gebaseerd. Deze baselines fungeren als referentiepunten waarmee u de energieprestaties kunt meten en verbeteren, terwijl u met de KPI’s de voortgang van uw energiedoelen kan volgen.

Als laatste moet u bij het implementeren van nieuwe processen, faciliteiten of apparatuur kunnen aantonen hoe deze bijdragen aan energiebesparingen. Dit zorgt ervoor dat er alleen investeringen worden gedaan die een positieve impact hebben op de energieprestaties.

Eenvoudig ISO 50001 implementeren met Sensorfact

Sensorfact’s energiemanagementsysteem (EMS) maakt het verkrijgen van een ISO 50001-certificering een stuk makkelijker voor u. We helpen u om eenvoudig data van uw verbruik te verzamelen op machineniveau, zodat u gemakkelijk een energiebalans opstelt, baselines vastzet of KPI’s bepaalt. Dit scheelt enorm veel tijd in het ISO 50001 proces.

Energiebalans opstellen
Dankzij het gebruik van real-time data biedt ons EMS de mogelijkheid om een nauwkeurige en gedetailleerde energiebalans op te stellen. Dit vormt niet alleen een momentopname van uw huidige energiegebruik, maar is tegelijkertijd een uitgangspunt voor uw strategie voor energiebeheer. Door inzicht te hebben in uw verbruik en besparingsmogelijkheden kunt u gericht stappen ondernemen om de energie-efficiëntie te optimaliseren.

Baselines vastzetten
Baselines zijn referentiepunten waarmee u uw vooruitgang kunt meten. Ons EMS ondersteunt u bij het vaststellen van deze baselines voor uw energieverbruik. Zo kunt u concrete vergelijkingen maken tussen uw huidige prestaties en de doelen die u nastreeft. Hierdoor kunt u beter beoordelen welke stappen nodig zijn om deze doelen te behalen.

Energie-KPI’s definiëren
KPI’s worden gebruikt om te meten in hoeverre uw inspanningen daadwerkelijk bijdragen aan verbeteringen. Met behulp van Sensorfact’s EMS kunt u meetbare energie-KPI’s definiëren. Door deze KPI’s te tracken maakt u inzichtelijk hoe effectief uw inspanningen zijn en of er iets in de strategie moet worden aangepast.

Stappenplan: In 7 Stappen naar de ISO 50001-certificering

1. Installeer Sensorfact’s EMS voor real-time inzicht in energieverbruik
Het starten met ons EMS is zeer eenvoudig: u krijgt sensoren toegestuurd die u zonder downtime op uw machines kunt bevestigen. Via een bridge worden vervolgens gegevens doorgestuurd naar uw online dashboard, waar u het verbruik per machine kunt inzien. U kunt metingen uitvoeren voor elektriciteit, gas, water en perslucht.

2. Verzamel minimaal 6 maanden data over het energieverbruik
Gedurende minimaal 6 maanden wordt er data verzameld door het EMS. Dit gebeurt automatisch en hier hoeft u zelf niets voor te doen. Deze data vormt de grondslag voor de nulmeting.

3. Neem contact op met certificeringsinstantie
Met de verzamelde data kunt u de eerste stappen zetten richting certificering. Neem contact op met een erkend bedrijf dat ISO 50001-certificaten verstrekt. Deze instantie zal u voorzien van waardevolle richtlijnen en ondersteuning gedurende het certificeringsproces. Wij kunnen u helpen om een betrouwbare ISO 50001 certificerings instantie te vinden.

4. Voer een nulmeting uit
Een uitgebreide nulmeting is niet slechts een formaliteit om de certificering te behalen, maar is een kans om uw energieprestaties te verbeteren. Bij een nulmeting worden de huidige energieprestaties onderzocht, wat een basis vormt voor een strategisch verbeterplan.

5. Optimaliseer de energieprestaties of start het certificeringstraject
Met de resultaten van de nulmeting kunt u de keus maken om de prestaties te verbeteren, of het certificeringstraject in gang te zetten. Als u al voldoet aan de normen dan kunt u het certificeringstraject direct starten.

Voldoet u nog niet aan de normen, dan is dit hét moment om uw prestaties te verbeteren. Nu er 6 maanden lang data is verzameld over uw energieverbruik kan een energieconsultant van Sensorfact advies geven over mogelijke besparingen voor uw fabriek. Deze besparingen zijn altijd eenvoudig te realiseren en gebaseerd op uw persoonlijke situatie.

6. Benut de feedback vanuit de certificeringsinstantie
Door de samenwerking met de certificeringsinstantie krijgt u waardevolle feedback waarmee u verbeteringen kunt doorvoeren. Door de aanbevelingen op te volgen kunt u de energieprestaties van uw fabriek verbeteren, wat niet alleen leidt tot duurzame bedrijfsvoering maar vaak ook tot een kostenbesparing.

7. Behaal uw ISO 50001-certificaat
Nadat u deze stappen heeft doorlopen en uw fabriek aan de eisen voldoet, kan u het ISO 50001-certificaat aanvragen. Dit versterkt ook uw imago als een bedrijf dat waarde hecht aan duurzaamheid en verantwoordelijk energiebeheer.

Bij Sensorfact ondersteunen we u graag om de ISO 50001-certificering te behalen. Vraag een gratis demo aan zodat we kunnen laten zien hoe u eenvoudig data verzamelt van het verbruik op machineniveau, en welke besparingen u bij benadering kunt verwachten.

Begin vandaag nog met besparen

Of u nu energie wilt besparen of onderhoud wilt voorkomen, wij kunnen u laten zien welke voordelen onze slimme oplossing heeft voor uw fabriek. Begin direct met het besparen van tijd en kosten.

Vraag een gratis demo aan