>

Citribel gebruikt Sensorfact’s niet-invasieve elektriciteits- en watersensoren om hun energietransitie een vliegende start te geven

Citribel is een circulair producent van citroenzuur, citraten en andere hoogwaardige producten door natuurlijke oppervlakte-fermentatie van suikermelasse. De overgang naar groene energie en water is van strategisch belang voor Citribel. Voor een succesvolle start van deze transitie moeten eerst alle energie- en waterstromen in kaart worden gebracht. Ze gebruiken Sensorfact’s uitgebreide platform om deze energietransitie te managen.

Volledig in kaart brengen van het koelcircuit

Datagedreven investeringsbeslissing over warmtepomp

Inzicht in verbruik op machineniveau

De start

Citribel maakt al gebruik van Sensorfact om het elektriciteitsverbruik en de CO2-uitstoot in hun belangrijkste productiefaciliteit te verlagen. Om hun energietransitie te versnellen heeft Citribel besloten dit uit te breiden met niet-invasieve watersensoren voor het monitoren van waterverbruik en restwarmte-stromen. Een specifieke uitdaging in dit project was het vinden van de beste locatie om een warmtepomp te installeren. Ze zijn een samenwerking met Sensorfact aangegaan om data over hun waterverbruik te verzamelen en deze te laten analyseren.

De oplossing

Citribel koos voor de plug-and-play-oplossing van Sensorfact omdat het belangrijk was dat de sensoren gemakkelijk geïnstalleerd en verplaatst konden worden. Ze hebben zelf 22 energiesensoren en 5 ultrasone watersensoren geïnstalleerd om continu de elektriciteits- en koelwaterstromen te monitoren. De installatie verliep soepel en werd zonder enige downtime uitgevoerd.

De resultaten

Na de installatie van de sensoren en analyse van de verzamelde data kon Citribel potentieel waardevolle restwarmte-stromen identificeren en het gehele koelcircuit in kaart brengen. Daarnaast konden ze een veel beter onderbouwde investeringsbeslissing (CapEx) nemen met betrekking tot de plaatsing van een warmtepomp.

Ruben Hoofwijk, process engineer bij Citribel, blikt terug op de positieve samenwerking met Sensorfact:

“Het verzamelen van data is het begin van elke energietransitie. Sensorfact ondersteunt ons in deze spannende reis om onze CO2-voetafdruk te verlagen en te werken aan een duurzame toekomst.”

Quote

Het verzamelen van data is het begin van elke energietransitie. Sensorfact ondersteunt ons in deze spannende reis om onze CO2-voetafdruk te verlagen en te werken aan een duurzame toekomst.

Ruben Hoofwijk Citribel Process engineer

Begin vandaag nog met besparen

Of u nu energie wilt besparen of onderhoud wilt voorkomen, wij kunnen u laten zien welke voordelen onze slimme oplossing heeft voor uw fabriek. Begin direct met het besparen van tijd en kosten.

Vraag een gratis demo aan