Sluipverbruik: wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Eén van de belangrijkste redenen voor een té hoge energierekening is sluipverbruik. Sluipverbruik is ‘weglekkende’ energie, die niet wordt benut. Ook bij bedrijven kan sluipverbruik zorgen voor een hoger energieverbruik. De experts van Sensorfact leggen uit hoe je dit voorkomt!

Inhoudsopgave:

Wat is sluipverbruik?

Sluipverbruik is de energie die apparaten gebruiken als ze niet actief gebruikt worden of aan staan. Veel met name elektrische apparaten hebben een stand-by stand. Hoewel het lijkt alsof ze hierbij uitstaan, verbruiken ze op dat moment nog altijd stroom. Zowel huishoudens als bedrijven hebben te maken met sluipverbruik.

Wereldwijd is sluipverbruik, zowel zakelijk als particulier, goed voor 2% van het totale stroomverbruik en 1% van de CO2-uitstoot. Dit klinkt misschien niet als veel, maar gezien het feit dat deze stroom niet wordt gebruikt en gewoonweg weglekt, is dit ontzettend zonde.

Stand-by-modus

Hoewel apparaten in stand-by stand niet zoveel stroom verbruiken als wanneer ze gewoon aan staan, kan er toch een significante besparing worden gerealiseerd als sluipverbruik wordt verminderd. In een gemiddeld huishouden in Nederland gaat per jaar 450 Kwh stroom verloren, wat neerkomt op ongeveer €110 per jaar.

Voor een industrieel bedrijf met grote apparaten kan het sluipverbruik een ongewenste kostenpost van tienduizenden euro’s per jaar opleveren. Eén van de klanten van Sensorfact, Pet Power bespaarde binnen 4 maanden €28.000 door het energieverbruik van de machines met onze software inzichtelijk te maken.

De laatste jaren worden apparaten steeds zuiniger in stand-by-modus, maar nog altijd verbruiken ze te veel stroom. Daarom is het belangrijk om apparaten helemaal uit te schakelen als ze langere tijd niet gebruikt worden en grote verbruikers te traceren en te elimineren.

Wat zijn bronnen van sluipverbruik?

Er zijn verschillende apparaten die kunnen zorgen voor sluipverbruik. Een pc, met randapparatuur gebruikt als deze aanstaat zo’n 170 Watt per uur. Als deze uitstaat, is dat nog altijd 20-25 Kwh aan stroom. Gemiddeld gebruikt een pc dus 13% van de reguliere stroom als deze uit staat.

Er zijn in veel bedrijfsgebouwen nog veel grotere verbruikers aanwezig, die samen voor een enorm stand-by verbruik kunnen zorgen. Dit zijn bijvoorbeeld dranken- en vendingsautomaten. Deze kunnen zelfs in stand-by stand goed zijn voor zo’n 300 watt per uur. Je kunt je voorstellen dat dit ontzettend veel stroom kost als deze bijvoorbeeld in de avond- en nachturen aan blijven staan.

Andere veel voorkomende bronnen van sluipverbruik zijn:

Hoe voorkom je sluipverbruik?

Er zijn ontzettend veel manieren om sluipverbruik te verminderen binnen een bedrijf of onderneming. De eerste stap is om minder apparaten in stand-by stand te laten staan op momenten dat dat niet noodzakelijk is, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je veel apparaten in een fabriek of bedrijfsgebouw hebt staan, is het moeilijk om overzicht te houden.

De technologie van Sensorfact is bij uitstek geschikt om sluipverbruik bij bedrijven te voorkomen. Met onze draadloze sensoren, die om de stroomkabels van de apparaten van uw bedrijf worden bevestigd, kunt u per apparaat zien hoeveel stroom deze verbruikt, zowel als deze aanstaat als in stand-by.

Door een weekend lang het verbruik van al uw apparaten in stand-by stand te meten, kunt u zien welke apparaten verantwoordelijk zijn voor het grootste sluipverbruik en deze aanpakken op machineniveau. Zo kan het bijvoorbeeld nuttig zijn om tijdschakelaars te gebruiken. Deze zorgen ervoor dat apparaten buiten kantoortijden automatisch helemaal uit worden gezet.

Het is moeilijk te zeggen wat een ‘normaal’ energieverbruik is voor een bedrijf, maar er zijn wel gemiddeldes bekend van verschillende branches. Mocht jouw bedrijf nou enorm veel meer energie verbruiken, dan kan dat duiden op een hoog sluipverbruik. Het is dan aan te raden om onderzoek te doen naar waar dat hoge verbruik vandaan komt. In de tabel hieronder staan gemiddelde energieverbruiken per jaar in elke branche aangegeven.

Sluipverbruik voorkomen: 5 tips om energie te besparen

  1. Pas energiezuinig printen en kopiëren toe met één centrale printer in plaats van op elke afdeling een aparte
  2. Voorkom het onnodig branden van reclameverlichting door deze uit te schakelen op momenten dat er geen mensen passeren
  3. Vervangen alle lampen in het bedrijfspand door LED-lampen
  4. Gebruik een energiezuinige IE3-ventilatiemotor
  5. Beperk binnenverlichting op basis van daglichttoetreding

Wat levert het elimineren van sluipverbruik op?

Het elimineren van sluipverbruik verdient zich meestal binnen 6 maanden terug en heeft daarmee een zeer korte terugverdientijd. Een tijdschakelaar, die ervoor zorgt dat apparaten buiten bedrijfstijd uitstaan in plaats van op standby, kost tussen de €15 en €40. Het is dus een relatief kleine moeite om sluipverbruik te verminderen.

Autobandenfabrikant Dunlop, een van de klanten van Sensorfact, ontdekte dat de persluchtcompressoren in stand-bystand nog steeds veel energie verbruikten. Door samen met een set andere maatregelen een weekendinstelling te programmeren, is er een energiereductie van 10% bewerkstelligd.

Ook GEA Group heeft door de sensoren van Sensorfact te gebruiken een verspilling van energie weten te traceren. Door sluipverbruik vervolgens gericht te elimineren, is er een besparing van €7700 per jaar bewerkstelligd. Het elimineren van sluipverbruik kan dus ontzettend veel opleveren.

Gebrek aan stroom voor behalen van Klimaatdoelen

Niet alleen voor de portemonnee is het verminderen van sluipverbruik belangrijk. De Nederlandse industrie stapt steeds meer over van aardgas naar duurzame elektriciteit. Om de Klimaatdoelen te halen, stijgt het verbruik van de industriële sector van 8 naar 24 Terawattuur in 2050.

In het Klimaatakkoord staat dat de in 2030 70% van de gebruikte elektriciteit afkomstig moet zijn uit hernieuwbare bronnen. Ook voor de ontwikkeling van een waterstofmarkt is er veel elektriciteit nodig. De komende decennia staat Nederland voor de enorme uitdaging om voor voldoende stroom te zorgen.

Sluipverbruik is door de grote vraag naar stroom dan ook absoluut ongewenst. Het is daarom van belang om sluipverbruik te verminderen, zodat de elektriciteitsmarkt aan de vraag van de industrie kan voldoen. Hoe minder stroom er wordt verspild, hoe makkelijker dat is.

Elimineer energieverspilling met de technologie van Sensorfact. Wilt u tot wel 10% besparen op uw energierekening? Neem dan contact met ons op.

De nummer #1 oplossing tegen sluipverbruik

De technologie van Sensorfact is de nummer 1 oplossing om energieverbruik binnen uw bedrijf te verminderen. De slimme sensoren, die u om de stroomkabels van uw apparaten klemt, meten elke 60 seconden uw energieverbruik op machine niveau. Zo weet u van elk apparaat precies hoeveel stroom dit gebruikt, op elk moment van de dag.

Vervolgens wordt deze data naar onze bridges gestuurd. Slimme algoritmes detecteren hier verspilling van stroom en stellen, samen met onze energie-experts, besparingsmaatregelen voor. Zo bespaart u jaarlijks tot wel tienduizenden euro’s op de energierekening én verkleint u de ecologische voetafdruk van uw onderneming.

Vindt u dat uw onderneming te veel energie verbruikt en wilt u de energierekening naar beneden brengen? Vul dan ons contactformulier in en ontvang een gratis demo van onze soft- en hardware!

Elimineer energieverspilling met de technologie van Sensorfact. Wilt u tot wel 15% besparen op uw energierekening? Neem dan contact met ons op.

Begin vandaag nog met besparen

Of u nu energie wilt besparen of onderhoud wilt voorkomen, wij kunnen u laten zien welke voordelen onze slimme oplossing heeft voor uw fabriek. Begin direct met het besparen van tijd en kosten.

Vraag een gratis demo aan