3 Praktijkvoorbeelden van energie-efficiëntie in Industrie 4.0

Table of contents

  De vierde industriële revolutie: een onvermijdelijke verschuiving

  We bevinden ons in een nieuwe industriële revolutie waarin verbonden apparaten, realtime data en kunstmatige intelligentie de belangrijkste drijfveren zijn: Industrie 4.0.

  Als u nog niet weet wat de vierde industriële revolutie is en welke invloed dit heeft, lees dan onze vorige blog: Wat is Industrie 4.0 en wat is de impact hiervan op industriële productie?

  Uitgangspunten voor een Industrie 4.0 energie-efficiëntie oplossing

  Zoals beschreven is data verbinden essentieel in Industrie 4.0. Een energiemanagementsysteem (EMS) is een veelgebruikte oplossing om het energieverbruik te meten en data weer te geven.

  De implementatie van een Industrie 4.0 oplossing zoals een EMS brengt uitdagingen met zich mee, en de juiste EMS keuze is daarom van groot belang. Een typische Industrie 4.0-oplossing biedt de volgende kenmerken:

  • Data moet gemakkelijk kunnen worden opgeslagen.
  • Onderhoud en beveiliging van de data is cruciaal.
  • Het analyseren van de data en het uitvoeren van energieaudits moet geen moeite kosten.
  • De oplossing moet praktische tools bieden om het productieproces te optimaliseren, zoals alerts geven bij lekkages.
  • De oplossing moet de winst op korte termijn verhogen, en moet ook op de lange termijn een duidelijk rendement opleveren.
  • Idealiter suggereert de software besparingsmogelijkheden.

  Wanneer uw (toekomstige) oplossing voldoet aan bovenstaande uitgangspunten, gaat u de praktische voordelen van Industrie 4.0 ervaren.

  Om met Industrie 4.0 te beginnen is het volgende benodigd:

  • Energiesensoren om het energieverbruik van de machines te meten.
  • Software om inzicht te krijgen in uw energieverbruik op machineniveau.
  • Algoritmes om het besparingspotentieel te analyseren en de doorgevoerde besparingen te monitoren.

  Hier zijn drie praktijkvoorbeelden van hoe Industrie 4.0 er praktisch uit kan zien en hoe dit de energieprestaties kan verbeteren. Sensorfact biedt een plug-and-play EMS en de voorbeelden zijn gebaseerd op echte data uit onze eigen systemen.

  Voorbeeld 1: Kostprijsberekening

  Image of graphs showing machine comparison to calculate cost price

  Het berekenen van de kostprijs per product is een mooi voorbeeld van data verbinden – een belangrijke factor van Industrie 4.0. Door energieverbruik en productiegegevens te combineren, kunnen de kostprijzen van producten per machine worden berekend.

  Op deze manier kunnen meerdere machines met elkaar worden vergeleken, bijvoorbeeld grote machines afgezet tegen kleinere machines.

  Met Sensorfact Connect kunt u automatisch data van de Sensorfact-sensoren importeren naar uw servers en machines vergelijken in uw online dashboard.

  Voorbeeld 2: Detecteer persluchtlekkage

  Graph air compression leakage

  Deze grafiek laat duidelijk zien dat de luchtcompressor ‘s nachts aan- en uit gaat, wat wijst op persluchtlekkage. Met een Industrie 4.0-oplossing kunt u een doorlopende analyse uitvoeren om te controleren of er pieken optreden buiten de productietijden.

  Onze Sensorfact Alerts functie controleert op ongewenste gebeurtenissen en stuurt een waarschuwing als deze zich voordoen.

  Hierbij wordt energieverspilling onder de aandacht gebracht, of een melding gegeven van incidenten waarbij onmiddellijk ingrijpen nodig is.

  Voorbeeld 3: Moeiteloos rapporteren

  Image displaying tracking reports with data

  Met de hoeveelheid data die wordt verzameld bij het overschakelen naar Industrie 4.0 moet u moeiteloos rapportages kunnen maken. Dit is een enorme tijdsbesparing in vergelijking met handmatig rapporteren.

  Met onze rapportagefunctie kunnen onze energieadviseurs u helpen bij het maken van op maat gemaakte rapportages, die wekelijks of maandelijks automatisch naar u worden verzonden.

  Rapportages kunnen eenvoudig worden gedeeld met collega’s om de impact van hun energiebesparende handelingen te laten zien, en kunnen zelfs het besparingscijfer tonen.

  Oplossingen verkennen

  Bent u op zoek naar Industrie 4.0 oplossingen maar twijfelt u om vooraf veel te moeten investeren? Bij Sensorfact hebben we een plug-and-play oplossing ontwikkeld die inzicht geeft in uw energieverbruik op machineniveau.

  Na het meten kunnen onze energieadviseurs u helpen om relevante energiebesparingen te identificeren, en krijgt u concrete aanbevelingen om de prestaties te verbeteren. Download onze whitepaper om aan de slag te gaan met slim energiebeheer.