>

Vlassenroot bespaart op onderhoudskosten door het voorkomen van machinefalen met Sensorfact

Vlassenroot is een bekende leverancier van hoogwaardige metalen onderdelen voor verschillende industrieën. Ze zijn begonnen als specialist in het buigen van onderdelen voor hijsapparatuur, maar leveren ook volledig gelaste hefbomen, chassis en draaitafels. Ze bieden een breed scala aan metaalbewerkingen aan, zoals snijden, buigen, lassen, bewerken, monteren en verven.

Met vestigingen in België, Duitsland en Polen is Vlassenroot een gevestigd bedrijf dat innovatieve technologieën gebruikt om klanten met uitdagende behoeften te helpen.

Advies over voorspellend onderhoud op machineniveau

Alerts bij afwijkende trillingen

Voorkomen van machinefalen van elektromotor

De start

Vlassenroot maakte al gebruik van Sensorfact’s elektriciteitsmanagement oplossing. Ze hadden de wens om ongeplande downtime door machine falen voorkomen, en om daarnaast hun onderhoudskosten te verlagen. Toen voorspellend onderhoud werd geïntroduceerd, besloten ze de conditie van hun machines te monitoren met trillingssensoren en deze informatie aan hun online dashboard toe te voegen.

De oplossing

Vlassenroot heeft verschillende plooibanken met hydraulische systemen die worden aangedreven door elektromotoren. Sensorfact heeft deze elektromotoren uitgerust met zo’n 10 trillingssensoren die trillingen meten en waarvan de gegevens worden doorgestuurd naar een online dashboard. Samen met Vlassenroot hebben we alerts ingesteld die waarschuwingen afgeven wanneer er afwijkende trillingen worden gedetecteerd. Deze alerts stellen het onderhoudsteam in staat om tijdig te reageren op mogelijke onderhoudsbehoeften of dreigende machinefouten, en zo downtime te voorkomen.

De resultaten

Dankzij de voorspellende onderhoudsoplossing van Sensorfact heeft Vlassenroot meerdere keren tijdig meldingen ontvangen over afwijkende trillingen, waardoor ze preventief onderhoud hebben uitgevoerd en konden besparen op grotere uitgaven voor onderhoud.

In een specifiek incident werd na het vervangen van een elektrische wikkeling een ernstige resonante trilling ontdekt, wat erop wees dat de elektromotor binnen enkele maanden zou falen. Door de wikkeling opnieuw te controleren en een stuk metaal in de motor te plaatsen werd de resonantie verminderd en kon de levensduur van de motor aanzienlijk worden verlengd.

Op dit moment is Vlassenroot het aantal trillingssensoren aan het uitbreiden, om zo nóg meer te kunnen besparen op machineonderhoud.

 

Dit project is uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, Nationale regelingen EZ-subsidies, Topsector Energie uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Quote

Voor ons is het heel belangrijk om al onze datastromen in één platform te monitoren. Sensorfact biedt de functionaliteit om alles te integreren in het online dashboard, en heeft een zeer inzichtelijke manier gevonden om voor elk van deze datastromen advies op maat te geven.

Hans Peeters Vlassenroot Maintenance manager

Begin vandaag nog met besparen

Of u nu energie wilt besparen of onderhoud wilt voorkomen, wij kunnen u laten zien welke voordelen onze slimme oplossing heeft voor uw fabriek. Begin direct met het besparen van tijd en kosten.

Vraag een gratis demo aan