>

IKO identificeert een besparingspotentieel van €14.000 door het installeren van gaspulssensoren

IKO is de Europese marktleider gespecialiseerd in de productie van duurzame dakisolatie en waterdichting. In hun fabriek in België was er een sterke behoefte bij hun team om inzicht te krijgen in hun energieverbruik op machineniveau.

Met de slimme energiemanagementoplossing van Sensorfact kon IKO deze inzichten verkrijgen en besparingsmogelijkheden vinden, zoals stand-byvermogen voor hun ketels die op thermische olie werken. Door analyse van deze ketels met twee gaspulssensoren werd een potentiële besparing van €14K gevonden. IKO zal blijven samenwerken met Sensorfact om energiebeheer eenvoudig te maken.

Gedetailleerd inzicht in het energieverbruik

Besparing van €14K

Systeemintegratie voor beter gegevensbeheer

De start

Tegen het einde van 2020 zijn Sensorfact en IKO een samenwerking aangegaan om het potentieel van IKO te analyseren met als doel hun energieverbruik te verminderen. IKO was zich bewust van het feit dat ze energie konden besparen. Om zichzelf ook tijd te besparen, hadden ze een plug-and-play energiemanagementsysteem nodig.

Brecht Cools, Maintenance Manager bij IKO:

We moesten gewoon inzicht krijgen in ons energieverbruik. Een complex energiebeheersysteem zou ons dit kunnen bieden, maar het vergt ook veel installatietijd en gaat gepaard met hoge investeringskosten.

De oplossing

Voor Sensorfact gebruikte IKO schattingen van hun energieverbruik per divisie. Door de implementatie van het slimme energiemanagementsysteem kunnen ze nu hun totale verbruik op machineniveau bekijken. In totaal monitort IKO 42 elektrische punten en 2 gaspunten.

Op basis van het besparingsadvies van Sensorfact en onze eigen beperkingen hebben we prioriteit gegeven aan wat we als eerste zouden implementeren. Zo kunnen we onze planningsbeslissingen eenvoudig onderbouwen met energiegegevens.

De resultaten

Met het energiemanagementsysteem van Sensorfact heeft IKO een potentiële besparing op het gasverbruik gevonden van €14K. Deze kans werd gevonden in het opwarmingsproces van de thermische olie dat de hele week plaatsvindt. Uit de energiegegevens van Sensorfact bleek dat deze ketels de thermische olie niet hoefden te verwarmen in het weekend of tijdens shut-downs en dat IKO energie zou kunnen besparen door ze uit te schakelen.

IKO gebruikt de softwarefunctie Sensorfact Connect om de energiegegevens in hun eigen platform te integreren, zodat analyses en rapportages eenvoudig worden.

Nu het systeem draait, exporteren we continu gegevens naar ons systeem om de rapportage efficiënter te maken. We zullen ons energieverbruik blijven monitoren met Sensorfact en mogelijk ons pakket uitbreiden met meer gaspulssensoren.

 

Redenen waarom klanten voor ons kiezen

Er is geen systeem op de markt dat zo gebruiksvriendelijk is als dat van Sensorfact.

Brecht Cools IKO Onderhoudsmanager

Begin vandaag nog met besparen

Of u nu energie wilt besparen of onderhoud wilt voorkomen, wij kunnen u laten zien welke voordelen onze slimme oplossing heeft voor uw fabriek. Begin direct met het besparen van tijd en kosten.

Vraag een gratis demo aan