>

De NRF voorkomt verlies van €10.600 door voorspellend onderhoud met Sensorfact

De Nederlandse Radiateuren Fabriek (NRF) stond vroeger bekend om de productie van radiateuren, en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een grote leverancier van automotive aftermarket onderdelen en industriële koeloplossingen.

Ze voorzien in een uitgebreide selectie van ruim 11.000 onderdelen voor motorkoeling en airconditioning, die dagelijks klanten in meer dan 80 landen bereiken. Om deze productieaantallen te behalen is een proactieve aanpak van machineonderhoud essentieel.

Inzicht in onderhoud op machineniveau

Alerts bij afwijkende vibraties

Verlies voorkomen van €10.600

De start

De NRF heeft van sommige machines slechts één exemplaar in de fabriek. Onderhoud is voor hen daarom cruciaal, want uitval van zo’n machine kan ertoe leiden dat het hele productieproces stil komt te liggen. De NRF voerde elk kwartaal al vibratiemetingen uit om problemen op te sporen, maar ze hadden geen zicht op wat er gebeurde tussen deze meetmomenten. Daarom zochten ze naar een oplossing om de conditie van de machines continu te kunnen monitoren.

De oplossing

Ze installeerden acht vibratiesensoren van Sensorfact op de machines. Deze werden voornamelijk geplaatst op ovens, droogovens en boorcentra. Met deze metingen konden ze gegevens van onder andere de vibraties realtime volgen in het online dashboard.

Het resultaat

Sensorfact was in staat om afwijkingen te detecteren in het vibratiepatroon van een ventilator van de droogoven. De NRF besloot om de ventilator te demonteren, waarna bleek dat het lager slingerde en was ingelopen op de as. Na herstelwerkzaamheden waren de vibraties aanzienlijk gedaald.

“Natuurlijk trillen machines, maar in hoeverre zijn deze vibraties nou écht schadelijk? Wij hebben nu zelf gezien dat het zeker de moeite waard is om een machine open te halen in het geval van afwijkingen, dan kan je de zichtbare schade met eigen ogen observeren. Voor ons is het nu duidelijk dat het real time monitoren van vibratiepatronen zeker een goede investering is.”

Zonder continue monitoring was dit probleem onopgemerkt gebleven, en had dit kunnen zorgen voor uitval van de ventilator. Het gevolg hiervan is een productievertraging van 1-2 dagen. Door het monitoren van de vibraties is een financieel verlies voorkomen dat wordt ingeschat op €10.600.

Vibraties voor en na reparatie

Quote

De software detecteerde hoge vibraties op een ventilator, waarna we deze hebben opengehaald en we zichtbare schade zagen van een slingerende lager. Dit hebben we direct opgelost, waardoor we productievertraging konden voorkomen. We hebben er vertrouwen in dat we door het continu meten van vibraties minder verlies lijden op downtime.

Rene Hoornweg NRF B.V. Hoofd Technische Dienst

Begin vandaag nog met besparen

Of u nu energie wilt besparen of onderhoud wilt voorkomen, wij kunnen u laten zien welke voordelen onze slimme oplossing heeft voor uw fabriek. Begin direct met het besparen van tijd en kosten.

Vraag een gratis demo aan