Sensorfact haalt 13 miljoen euro op om industrie te verduurzamen

Investeringsmaatschappijen FORWARD.one, Korys en SET Ventures investeren in de Utrechtse klimaat-scaleup Sensorfact. Sensorfact helpt bedrijven in de maakindustrie door middel van intelligent energiemanagement en energiebesparingsadvies tot 15% te besparen op de energierekening.

In een eerdere investeringsronde in 2021 wist Sensorfact al 3,7 miljoen euro op te halen bij onder meer FORWARD.one en Korys, de investeringsmaatschappij van de Belgische zakenfamilie Colruyt. Nu stapt dus ook SET Ventures in de Utrechtse scaleup. SET Ventures staat bekend om de focus op de energietransitie.

Sensorfact werd opgericht in 2016 en ontwikkelde een Intelligent Energy Management System (IEMS). Met deze plug-and-play hard- en software kunnen industriële MKB’s op toegankelijke wijze hun energieverbruik gedetailleerd monitoren, verlagen met gerichte acties en integreren in steeds strenger wordende energie-rapportages.

Sensorfact heeft meer dan 600 klanten in meer dan 25 landen in Europa, waaronder in met name Nederland, Italië, België en Duitsland. Er werken inmiddels 70 mensen bij Sensorfact.

Table of contents

  Regelgeving en energieprijzen

  In juli vorig jaar presenteerde de Europese Commissie het ‘fit for 55’-pakket. Hiermee wil zij in 2030 een CO2-reductie van 55% realiseren ten opzichte van 1990. Bedrijven hebben daardoor te maken met steeds strengere regelgeving. Ook zijn de energieprijzen het laatste jaar flink gestegen, afgelopen december zelfs tot een recordhoogte.

  “De energierekening hoort bij de grootste uitgaven van bedrijven in de maakindustrie, zeker met de huidige energieprijzen”, aldus CEO Pieter Broekema. “Daarnaast is er door de grote aandacht voor klimaatverandering steeds meer Europese regelgeving waar bedrijven aan moeten voldoen. Met onze technologie slaan bedrijven dus twee vliegen in één klap.”

  Gebruik van het kapitaal

  Het opgehaalde kapitaal wordt aan de ene kant gebruikt voor verdere productontwikkeling en aan de andere kant voor uitbreiding naar de DACH-regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland). Dit jaar is er een kantoor in Berlijn geopend om deze groei mogelijk te maken.

  “We zijn vanaf het eerste moment al erg enthousiast over Pieter en zijn team, de groei die ze realiseren en de impact die ze creëren met hun energie-inzicht en advies”, aldus Frederik Gerner, Partner bij FORWARD.one. “We zijn daarom ook als bestaande investeerder met volle support deze ronde in gestapt en kijken uit naar de volgende groeistap voor Sensorfact.”

  Wij zijn zeer tevreden met de capaciteit van Sensorfact om hun oplossingen op nieuwe markten aan te bieden alsook met de voortdurende verbetering en uitbreiding van hun producten, zegt Loïc de Schaetzen, Investment Director bij Korys. Wij zijn er ook van overtuigd dat de onderneming nog een enorm groeipotentieel heeft, hetgeen wij met Korys willen blijven ondersteunen.

  Julia Padberg, Principal van SET Ventures zegt: “Wij kennen Pieter en zijn team al jaren en zijn onder de indruk van de recente voortgang die gemaakt is met het snel overtuigen van klanten binnen de doelgroep, waardoor een echte bijdrage aan energie-efficiëntie wordt geleverd.” Padberg: “SET is erg enthousiast om van Sensorfact een Europese leider te maken.”

  Tot nu toe realiseerde het Utrechtse bedrijf zo’n 100 GWh aan besparingen. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van meer dan 30.000 huishoudens. Als het aan Broekema ligt is dat pas het begin: “We willen de grootste dienstverlener in industrieel energiebeheer worden. De markt is met ruim 370.000 Europese MKB’s gigantisch.”

  Wat de productontwikkeling betreft wil Sensorfact vooral het keuzeaanbod voor haar klanten vergroten. Naast het meten van elektriciteit, gas en water wil Sensorfact nu ook uitbreiden naar stoom- en temperatuursensoren en trillingssensoren voor voorspellend onderhoud. Zo krijgen klanten een steeds uitgebreider beeld van hun energieverbruik.

  FORWARD.one

  FORWARD.one is een venture capital fonds gefocust op high-tech (voornamelijk hardware) en al sinds 2019 investeerder in Sensorfact. FORWARD.one beheert 170 miljoen euro over meerdere fondsen, met investeringen in robotica, halfgeleiders, fotonica, sensoren, virtual/augmented reality, biomanufacturing en audiotechnologie. FORWARD.one is opgericht door een team van succesvolle ondernemers/ingenieurs en financiële professionals met een brede ervaring in private en publieke markten. Voor meer informatie, zie www.forward.one.

  Korys

  Korys is de investeringsmaatschappij van de familie Colruyt. Vandaag de dag beheert ze een vermogen van meer dan 5 miljard euro. Korys beheert belangen in privé bedrijven en neemt haar investeringsbeslissingen steeds vanuit een langetermijnperspectief waarbij rekening wordt gehouden met strikte economische (Profit), sociale (People) en ecologische (Planet) criteria.Voor meer informatie, zie www.korys.be.

  SET Ventures

  Het in Amsterdam gevestigde SET Ventures investeert sinds 2007 in Europese technologiebedrijven die een impact hebben op het energiesysteem. De nadruk van SET ligt op investeringen in bedrijven die slimme diensten leveren in verschillende sectoren die nu onderdeel aan het worden zijn van het schone en slimme energiesysteem van de toekomst. Voor meer informatie, zie www.setventures.com.