Piekvermogen: de meest over het hoofd geziene energiebesparing

Piekvermogen, of piekbelasting, is de hoogste vraag naar elektrisch vermogen gemeten over een bepaalde periode. Energieleveranciers meten de piekvraag van hun klanten om de juiste hoeveelheid energie toe te wijzen aan het energienetwerk. In de meeste landen leggen nutsbedrijven boetes op voor het overschrijden van de maximale hoeveelheid energie die voor uw bedrijf is gereserveerd. Zodra u dit vermogensniveau overschrijdt, moet uw nutsbedrijf meer vermogen (kW) voor u reserveren en wordt daarom een ​​toeslag gerekend. Daarnaast worden er kosten in rekening gebracht voor het niveau van de maximale stroomvraag.

Table of contents

  Hoe kunt u piekvermogen verminderen?

  1. Peak shrinking

  De eenvoudigste manier om piekbelasting te verminderen, is door simpelweg de energie-efficiëntie te verhogen en daarmee de pieken te verlagen. Door te investeren in efficiëntere apparatuur vermindert u de basisbelasting van het energieverbruik. Het voorbereiden en onderzoeken van deze investeringen kan even duren, maar zal op lange termijn veel opbrengen.

  Voorbeelden van peak shrinking:

  • Het vervangen van een hydraulische spuitgietmachine door een volledig elektrische spuitgietmachine die efficiënter is.
  • Een elektromotor vervangen door een nieuwe elektromotor met een hogere IE-certificering. Deze certificering bevat onder meer eisen met betrekking tot de stroomvraag.
  • Tl-verlichting vervangen door LED-panelen.
  • Het vervangen van verouderde machines die op luchtdruk werken. Moderne machines verbruiken vaak aanzienlijk minder stroom.

  2. Peakshaving

  Peakshaving, ook vaak load shifting genoemd, is gericht op het gelijkmatiger verdelen van het energieverbruik waardoor pieken worden verlaagd. U kunt proberen machines die veel verbruiken niet tegelijkertijd in te schakelen, en kijken of sommige machines iets eerder of later kunnen worden aangezet op lagere intensiteit.

  Voorbeelden van peakshaving:

  • De pauzes van medewerkers spreiden om zo de opstarttijden van machines te spreiden.
  • Zet niet-cruciale machines uit wanneer ze het maximale vermogensniveau naderen.
  • Test runs vereisen vaak een hoog vermogen. Voer test runs van machines uit buiten de productieuren om verbruik te spreiden.
  • In de zomer vragen koelinstallaties meer energie omdat de buitentemperatuur hoger is. Een afnemende stroomvraag van andere machines kan het overschot aan stroomvraag van de koelinstallaties verminderen.

  3. Neem contact op met de nutsvoorziening voor een oplossing

  De procedure voor het bepalen van het maximale vermogen verschilt per nutsbedrijf. Door met de energieleverancier af te stemmen, kunt u het maximale vermogen instellen op een niveau dat is geoptimaliseerd voor uw installatie. Een lager maximaal vermogensniveau verlaagt de vaste kosten, maar verhoogt het risico op overschrijding. Een hoger vermogensniveau verhoogt de vaste kosten en vermindert het risico op overschrijding. Inzicht in uw piekvermogen kan dus nuttig zijn.

  4. Opgeslagen energie als alternatieve elektriciteitsbron

  Door energie op te slaan in een accu die langzaam wordt opgeladen (bijvoorbeeld door zonnepanelen) kunt u pieken in uw stroomvraag eenvoudig opvangen. Bij het detecteren van een komende piek treedt de alternatieve stroomvoorziening in werking, waardoor de stroomvraag bij de energieleverancier afneemt.

  Toekomstperspectief

  Nutsbedrijven werken al aan dynamische prijsmodellen. Een voorbeeld hiervan is spot pricing. Dit concept weerspiegelt de energieprijzen volgens vraag en aanbod op dat moment, in tegenstelling tot conventionele prijzen die al voor een langere periode zijn vastgelegd.

  Zo gaat Sensorfact om met piekvermogen

  Met ons plug-and-play energiemanagementsysteem helpen we onze klanten om energie op machineniveau te meten en datavisualisaties in te zien in hun online dashboard. In dit dashboard ziet u pieken in het stroomverbruik en bepaalt u hoe u deze pieken kunt voorkomen. Binnenkort kan onze software ook pieken voorspellen op basis van het totale stroomverbruik. Hiermee kunt u custom alerts op piekvermogen instellen, zodat u kunt ingrijpen om overschrijding van het maximale vermogen te voorkomen.