4 voordelen van energiemonitoring machines

Energie-efficiëntie biedt de industrie kansen om energiekosten en milieu-impact te verminderen. Eén van de eerste stappen die u kunt nemen om uw energie-efficiëntie te verbeteren, is door real-time inzicht te krijgen in het energieverbruik van uw machines.

Table of contents

  Een voorwaarde voor het optimaliseren van energie-efficiëntie is dat de energieconsumptie op machine-niveau wordt gemonitord.

  Monitort u uw energieconsumptie via uw primaire energiemeter(s)? Ondanks dat het u een algemeen beeld zal geven van uw energieconsumptie, zal het u geen inzicht geven in de mogelijkheden om energie te besparen.

  Data-analyse op machine-niveau helpt u om energieverspilling te identificeren en waar nodig in te grijpen bij verbruikspieken. Energiemanagementsystemen (EMS) die op machine-niveau en in real-time data leveren, kunnen u de volgende vier voordelen bieden:

  1. Gedetailleerde inzichten
  2. Verminderd operationeel risico
  3. Verminderde operationele kosten
  4. Efficiënt rapporteren

  Gedetailleerde inzichten

  Voor organisaties die hun energieverbruik willen optimaliseren, is het belangrijk inzicht te hebben in het energieverbruik op machine-niveau. Het belangrijkste hierbij is dat dit u en uw team in de positie brengt waarin u kunt controleren en evalueren hoe goed elke machine functioneert.

  Hierdoor bent u in staat om data-gedreven investeringsbeslissingen te nemen. Als u bijvoorbeeld vaststelt dat één van uw machines langere tijd (te)veel energie verbruikt, kunt u beslissen of het voor u relevant is om in een nieuwe soortgelijke machine te investeren, of in een hybride versie.

  Een ander voordeel van gedetailleerde inzichten is dat het u mogelijk maakt om energie- en productiegegevens te combineren. Deze methode (benchmarking) wordt vaak gebruikt om de productiekosten per geproduceerde kg goederen te berekenen.

  Verminderd operationeel risico

  De hoge volatiliteit van vraag, de behoefte om merkwaarde te beschermen en de complexe bedrijfsomgeving maken het voor managers een uitdaging om bedrijfsprocessen te handhaven en te optimaliseren. Als ongeregeldheden niet worden aangepakt, heeft dat op langere termijn gevolgen voor de bedrijfsdoelstellingen van een organisatie.

  Eén van de grootste risico’s voor de productiesector is het uitvallen van kritieke bedrijfsmiddelen, milieueffecten (lekkages, lekken, etc.) en niet-naleving van de regelgeving.

  Door het energieverbruik van individuele machines te monitoren, maakt u inzichten mogelijk die u helpen de potentiële risico’s efficiënt te identificeren en datagedreven beslissingen te nemen.

  Door slim energiemanagement kunnen deze inzichten worden benut om het risico op defecte machines en energieverspilling te verminderen en om te voldoen aan wettelijke normen.

  Verminderde operationele kosten

  De inzichten die de analyse op machine-niveau biedt, helpen u datagedreven beslissingen te nemen. Door nauwkeurig aan te geven waar de inefficiënties zich bevinden, wordt het eenvoudig om actie te ondernemen en de kosten en planning te verminderen die gepaard gaan met machine onderhoud, vervanging en veranderingen in het gedrag van werknemers.

  Zulke gedetailleerde inzichten zijn een belangrijke indicator voor hoe goed u in staat bent kansen voor energiebesparing te identificeren en er efficiënt in te investeren. Enkele voorbeelden van besparingen op operationele kosten zijn:

  • Verminderen van sluipverbruik
  • Verminderen van protocol afwijkingen
  • Identificeren en verbeteren van de hoogste energieverbruikers

  Efficiënt rapporteren

  Om te voldoen aan audits en regionale wetten, is het sterk aanbevolen en soms zelfs een vereiste om het energieverbruik op machine-niveau te analyseren. Om efficiënt om te kunnen gaan met rapporteren en het voldoen aan wetten, kunt u een EMS implementeren dat energie analyses op machine-niveau ondersteunt.

  De energiedata van individuele machines kunnen met een slim energiemanagementsysteem worden gebruikt om rapportages, berekeningen en het aanmaken van taken te automatiseren.

  Begin vandaag nog met besparen

  Of u nu energie wilt besparen of onderhoud wilt voorkomen, wij kunnen u laten zien welke voordelen onze slimme oplossing heeft voor uw fabriek. Begin direct met het besparen van tijd en kosten.

  Vraag een gratis demo aan