4 manieren om als fabrikant te besparen op de energierekening

Heeft u zich voornamelijk gericht op het verlagen van uw energieverbruik? Naast het reduceren van verbruik zijn er nog meer manieren om te besparen op uw energiekosten. Wij hebben vier ideeën op een rij gezet om uw energierekening te verlagen.

Table of contents

  1. Verminder uw reactief stroomverbruik om de cosinus phi boete te verlagen

  Het reactief verbruik geeft aan hoeveel stroom er verloren gaat door de transport van energie. De verhouding tussen het werkelijke vermogen dat u kunt gebruiken en het schijnbare vermogen, wordt cosinus phi of cos phi genoemd. Dit reactief verbruik moet worden getransporteerd door kabels, leidingen en transformatoren, waardoor deze sneller slijten. Daarom hanteren energieleveranciers een cosinus phi boete, met extreem hoge energierekeningen als gevolg.

  Om uw reactief verbruik te verminderen kunt u een cos phi condensatorbank installeren. Op basis van de informatie op de elektriciteitsrekening kunt u het type en het aantal condensatorbanken berekenen dat u nodig heeft. Wilt u zeker weten dat u het juiste type aanschaft? Sensorfact kan u hiermee helpen en daarbij ook een betrouwbare leverancier aanbevelen.

  2. Maak gebruik van peakshaving

  Op uw energierekening vindt u het onderwerp gecontracteerd vermogen. Dit staat voor de maximale capaciteit die u kunt gebruiken voordat u een meerprijs betaalt. Verbruikt u meer, dan wordt uw gecontracteerde capaciteit automatisch verhoogd met als gevolg dat uw energierekening de volgende jaren hoger wordt. U kunt dit voorkomen door uw verbruik te spreiden zodat de pieken uw gecontracteerde capaciteit niet overschrijden. Dit wordt peakshaving genoemd. Peakshaving kan fabrieken helpen om onnodige energiepieken te vermijden en daarmee jaarlijks duizenden euro’s te besparen.

  Voorbeeld
  Graph energy consumption peak shaving opportunity

  Deze grafiek laat zien dat ‘s ochtends meerdere machines gelijktijdig worden aangezet, waardoor een piek in het energieverbruik ontstaat. Probeer om machines met flexibele productietijden aan te zetten op een tijdstip met een lager verbruik, zodat pieken worden voorkomen.

  3. Maak gebruik van daluren

  Heeft u machines draaien tijdens piekuren die ook tijdens daluren kunnen draaien, zoals vriezers die alleen aan staan bij het invriezen van producten na productie? Het inschakelen van deze machines tijdens de daluren kan een flink verschil maken op de energierekening.

  4. Wissel van energieleverancier

  Overstappen naar een andere energieleverancier is een simpele manier om te besparen op energiekosten. Omdat de looptijd van energiecontracten varieert van 1 tot 5 jaar, wordt de einddatum van het contract vaak vergeten en wordt het contract automatisch verlengd. Stel een herinnering in voordat uw contract afloopt, zodat u op tijd prijzen kunt vergelijken en van leverancier kunt wisselen.

  Hoe krijgt u gedetailleerd inzicht in uw verbruik?

  Voor veel manieren van energiebesparing is het nodig om op machine niveau inzicht te hebben in het verbruik. Als u het energieverbruik nog handmatig bijhoudt is het lastig om het verbruik van een machine op specifieke tijdstippen te monitoren. De meeste fabrieken gebruiken daarom een energiemanagementsysteem om hun energiestroom in kaart te brengen en gedetailleerde, realtime informatie over het verbruik te verkrijgen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk machines vergelijken en energie-efficiëntie optimaliseren.

  Sensorfact heeft een plug-and-play oplossing ontwikkeld voor de industrie, waarbij het energieverbruik wordt gemeten door draadloze sensoren die u kunt installeren zonder downtime. Benieuwd hoe dit uw bedrijf kan helpen? Plan een gratis demo in met een van onze experts!