3 Manieren om te besparen op waterbelasting in 2021

Eigenaren van een gebouw of stuk grond in Nederland betalen elk jaar watersysteemheffing aan het waterschap. Voor gebouwen betaalt u als bedrijf een percentage van de WOZ waarde, voor grond betaalt u per hectare.

Daarnaast betaalt u zuiveringsheffing als uw fabriek is aangesloten op het riool, en verontreinigingsheffing als u vervuild water loost op het oppervlaktewater.

De hoogte van deze heffingen hangt af van de hoeveelheid water die u loost en de mate van vervuiling. Door slim om te gaan met uw waterverbruik kunt u besparen op waterbelasting.

Table of contents

  Besparen door uw waterverbruik te verminderen

  Door het installeren van slimme watermeters kunt u uw waterverbruik analyseren en maatregelen doorvoeren om het verbruik te verlagen. In de meeste industrieën kan procesoptimalisatie zorgen voor een forse besparing op waterverbruik.

  Voorbeeld
  In de textielindustrie kan het gebruik van nieuwe digitale textiel printtechnieken tot wel 80% aan water besparen ten opzichte van traditionele (analoge) printtechnieken.

  Besparen door het tijdig opsporen van lekkages

  Met slimme watermeters kunnen afwijkingen in het waterverbruik snel worden opgespoord. Door real-time alerts kunnen lekkages of andere defecten meteen worden opgelost, waardoor geen onnodig waterverbruik optreedt.

  Besparen door uw vervuilingseenheden te verminderen

  Als u kunt aantonen dat (een deel van) uw water niet vervuild is dan kan dit flink schelen in belastingen. Een voorbeeld hiervan is koelwater dat u gebruikt, maar dat niet wordt vervuild.

  Of water dat wordt gebruikt voor het produceren van voedsel en drank, waarvan een deel van het water in het product is verwerkt. Dit water wordt niet geloosd.

  De verontreinigingsheffing wordt gebaseerd op uw vervuilingseenheden. Vervuilingseenheden worden berekend door een zogeheten afvalwatercoëfficiënt te vermenigvuldigen met uw waterverbruik.

  De afvalwatercoëfficiënt is een vastgesteld getal per bedrijfscategorie, onder andere terug te vinden in deze tabel van Waternet.

  U betaalt dan de heffing op basis van uw vervuilingseenheden:

  • Minder dan 5 vervuilingseenheden: u ontvangt een automatische aanslag
  • 5 – 1000 vervuilingseenheden: u ontvangt een uitnodiging om digitaal aangifte te doen.
  • Meer dan 1000 vervuilingseenheden: u bent verplicht om uw afvalwater te (laten) meten en de monsters te analyseren. U kunt dan alleen via ‘aangifteformulier M’ aangifte doen.

  Voorbeeld van een besparing

  Rekenvoorbeeld besparen op waterbelasting

  Het totale waterverbruik van dit bedrijf komt neer op een verbruik van 174.000 m3 per jaar. Door de afvalwatercoëfficiënt van 0.023 te vermenigvuldigen met het waterverbruik komt u vervolgens uit op 4000 vervuilingseenheden per jaar. Het betreffende waterschap rekent bijvoorbeeld €56,27 per vervuilingseenheid, waardoor er €225.193,- aan afvalwaterbelasting moet worden betaald.

  Door slimme watermeters te installeren kan er onderscheid worden gemaakt tussen het waterverbruik dat opgaat in product en koeling en het waterverbruik dat opgaat in de afvalwaterstroom.

  Indien er maar 10% van het waterverbruik opgaat in product of koeling, kan er dus ook 10% aan belasting worden bespaard. In dit voorbeeld komt dat neer op een bedrag van €22.565.

  Start direct met besparen

  Wilt u makkelijk inzicht in uw waterverbruik, of advies over waterbelasting ontvangen? Sensorfact heeft slimme watermeters ontwikkeld die eenvoudig te installeren zijn, zonder enige downtime.

  Ook geven wij advies over besparen op waterverbruik en waterbelasting. Vraag vandaag nog een demo aan om inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor uw fabriek.

  Begin vandaag nog met besparen

  Of u nu energie wilt besparen of onderhoud wilt voorkomen, wij kunnen u laten zien welke voordelen onze slimme oplossing heeft voor uw fabriek. Begin direct met het besparen van tijd en kosten.

  Vraag een gratis demo aan