Zo maakt u analoge meters smart

Met de huidige energietransitie stappen veel bedrijven over op Industrie 4.0, waarbij data leidend wordt. Om energieverbruik te meten en prestaties te verbeteren, wordt vaak een energiemanagementsysteem (EMS) geïmplementeerd.

Hiervoor moeten bestaande meters smart worden gemaakt. Hoewel veel productielijnen nog oude meters hebben, is het verrassend genoeg vaak eenvoudig om bestaande meters smart te maken.

In deze blog behandelen we twee types sensoren: pulssensoren en optische sensoren. Hierbij gebruiken we voorbeelden van onze Sensorfact sensoren op oude meters.

De slimme sensoren van Sensorfact zijn ontworpen om het energie-, gas- en waterverbruik te meten en deze gegevens draadloos naar uw persoonlijke online dashboard te sturen.

Table of contents

    Pulssensoren

    Veel (sub)meters hebben een pulsuitgang. Deze meter kan meerdere types connectoren hebben, maar heeft meestal een 3-pins DIN-connector, 6-pins DIN-connector, schroefklemmen of pulsgeneratoren als uitgang.

    De resolutie van deze meter wordt gemeten door het aantal pulsen per kubieke meter, en kan per type meter verschillen.

    Om deze meter slim te maken is alleen de juiste connector en kabel nodig waarmee de meter op de pulssensor aangesloten kan worden. Tijdens onze technische beoordeling worden de juiste configuratie en conversies ingesteld. Daarna kan uw energieverbruik worden weergegeven en vergeleken in uw online dashboard.

    Voordelen van het smart maken van pulssensoren:

    • De sensoren van Sensorfact werken voor veel bestaande pulssensoren, zelfs meters van 30 jaar of ouder.
    • Geen downtime tijdens de installatie, er hoeft alleen een kabeltje aangesloten te worden tussen de pulssensor en de Sensorfact Pulssensor.
    • Geen voeding nodig voor de sensor, omdat de sensor op batterijen werkt.
    • Geen problemen met verschillende meetprotocollen.

    Nadelen van het smart maken van pulssensoren:

    • Afhankelijk van de conversiefactor kan het voorkomen dat resolutie niet hoog blijkt te zijn, wat resulteert in minder datapunten.
    • De sensor kan de richting van de energiestroom niet herkennen: teruglevering wordt niet gemeten.
    • Om de pulssensor te kunnen installeren, zijn de juiste connector en kabel nodig.

    Optische sensoren

    Een optische sensor heeft een optisch oogje dat boven een lamp hangt, welke de lichtflitsen vanuit de meter telt. Deze sensoren worden voornamelijk gebruikt voor elektriciteit. Het aantal flitsen staat in vaste verhouding tot het energieverbruik.

    Voordelen van het smart maken van optische sensoren:

    • Geen downtime tijdens de installatie, er hoeft alleen een kabeltje aangesloten te worden tussen de optische sensor en de Sensorfact Pulssensor.
    • Geen problemen met verschillende meetprotocollen.
    • Om hoofdmeters slim te maken hoeft de zegel niet te worden verbroken.

    Nadelen van het smart maken van optische sensoren:

    • De sensor kan de richting van de energiestroom niet herkennen: teruglevering wordt niet gemeten.
    • De plaatsing van de optische sensor kan onbetrouwbaar zijn. De sticker die het optische oogje op zijn plek houdt kan na enige tijd losraken.

    Wilt u uw bestaande meters uitlezen?

    Als u niet zeker weet hoe u uw bestaande meters slim kunt maken, dan kunnen wij dit eenvoudig en geheel kosteloos voor u nakijken. Neem hiervoor contact met ons op.

    Begin vandaag nog met besparen

    Of u nu energie wilt besparen of onderhoud wilt voorkomen, wij kunnen u laten zien welke voordelen onze slimme oplossing heeft voor uw fabriek. Begin direct met het besparen van tijd en kosten.

    Vraag een gratis demo aan